Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2019 12:28 - Да съдим разумно
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 244 Коментари: 0 Гласове:
1



В Числа 27 четем: дъщерите на един човек на име Салпаад се приближили до Мойсей. Те му обяснили, че баща им, който нямал синове, умрял в пустинята. Това бил проблем, защото обикновено наследството на земята се предавало от баща на синовете му. И дъщерите на Салпаад поискали да им се даде наследството му, за да се помни името му и неговото семейство да има земя.

Интересно е, че когато дъщерите на Салпаад представили случая си пред Моисей, отговорът му не бил да даде решение веднага, основавайки се единствено на собствените си знания или мъдрост. Отговорът му бил да отиде пред Господа, Числа 27:5 „И Моисей представи делото им пред Господа.“

Господ отговорил на Мойсей, че наследството на Салпаад трябва да предаде на дъщерите му. След това този отговор станал универсална заповед за целия Израил: Ако човек умре и няма синове, тогава неговото наследство трябва да се предаде на дъщерите му. Ако нямаше дъщери, тогава щеше да премине към братята му. Ако той нямаше братя, наследството щеше да отиде при най-близките роднини.

Какво можем да научим от това, как Моисей отговори на дъщерите на Салпаад?

Има двойка принципи, които ще ни помогнат да съдим разумно в собствения си живот.

Първото е, че е глупаво да отговаряте на въпрос, когато не сте сигурни в отговора. Това беше нова ситуация, която очевидно все още не е била разгледана. Ами ако човек умре и няма синове? Какво се случва с наследството му?

Когато хората са изправени пред нови ситуации, твърде често те реагират, без да мислят или не търся Господа по въпроса. Моисей ни учи, че най-доброто нещо, което трябва да се направи в този вид ситуация е първо да поставим въпроса пред Бога. Разумното отсъждане изисква търпение и смирениеи и признание, че нямаме всички отговори. „Но ако някому от вас не достига мъдрост, нека иска от Бога, ... и ще му се даде.“  (Яков 1:5).

Друг принцип, който можем да научим от това е, че трябва да търсим обективна перспектива, особено, ако сме емоционално ангажирани. Например дъщерите на Салпаад споменали, че баща им не е бил сред „рода на Корей“. Тоест той не е бил част от разгневената тълпа, която се е изправила срещу Моисей и Аарон.

Емоционално Моисей може би да се е чувствал склонен да съди в полза на дъщерите просто въз основа на лоялността на Салпаад към него по време на този конфликт. Макар че резултатът все още би бил правилен, той не би отсъдил  мъдро. Трябва да направим всичко възможно, за да бъдем обективни и безпристрастни, когато става въпрос за вземане на решения и осъждания. Това е може би друга причина, поради която Моисей веднага представил въпроса към Бог, вместо сам да преценява случая.

Така трябва да се справяме с важни решения в собствения си живот. Първо, не да не бързаме да преценяваме. Да направим стъпка назад, да дишаме дълбоко и да се молим за това. Второ, да не преценяваме въз основа на емоциите си, но да се опитаме да бъдем възможно най-обективни, което често изисква търсене на външен съвет от тези, които не са емоционално свързани със ситуацията.

Шабат Шалом, и нека Господ да те благослови, да ходиш в цялото Божие Слово




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 67679
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930