Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2019 11:44 - Най-малката от заповедите
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 257 Коментари: 0 Гласове:
1



Някои заповеди на Тората са по-трудни за изпълнение от други, но Йешуа учи, че човек трябва да бъде стриктен, за да спазва и най-малката от заповедите.

„Не правете планина от къртичина“ означава, да не превръщаме обикновени неща в големи грижи. Изглежда, че Йешуа възприема подобно настроение, когато укорява религиозните лидери за най-внимателно спазване на малките детайли на Божия закон, като същевременно пренебрегват „" по-важните неща на Тората “: Матей 23:23 „Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! Защото давате десетък от гйозума, копъра и кимиона, а сте пренебрегнали по-важните неща на закона - правосъдието, милостта и верността, но тия трябва да правите, а ония да не пренебрегвате.

 Въпреки това Йешуа учи Своите ученици да спазват и най-малката от заповедите на Тора. Той каза: „ който наруши една от тия най-малки заповеди, и научи така човеците, най-малък ще се нарече в небесното царство; а който ги изпълни и научи така човеците, той ще се нарече велик в небесното царство. “ (Матей 5:19).

Чудили ли сте се някога коя е „най-малката от тези заповеди“? Според някои религиозни мислители една от най-малките заповеди е във Второзаконие 22:6-7 „Ако се случи птиче гнездо да бъде на пътя ти, на някое дърво или на земята, и в него пилета или яйца, и майката лежи на пилетата или на яйцата, да не вземеш майката заедно с малките. Непременно да пуснеш майката, а малките бива да вземеш за себе си; за да ти бъде добре и да се продължат дните ти.“

Талмудът също изтъква, че въпреки че заповедта за прогонване на птицата майка е най-малката от заповедите, тя носи същата награда като важната заповед за почитане на баща и майка, Втор. 5:16 „Почитай баща си и майка си, според както ти заповяда Господ твоят Бог, за да се продължат дните ти и да благоденствуваш на земята, която Господ твоят Бог ти дава.

Един от мъдреците обяснява, че заповедта да прогоним дивата птица-майка, преди да вземем малките от гнездото, е акт на милост. Щеше да е болезнено за майката птица да види децата си отнети. Като я прогоним, преди да вземем малките, намаляваме страданието й. Ако Бог така иска да се грижим за емоционалната болка на обикновена птица, колко повече трябва да проявяваме състрадание към всички негови създания, особено към нашия ближен човек.

Законът за прогонването на дивата птица е заповед да проявяваме милост и доброта към всички Божии създания, да проявяваме състрадание и съпричастност и да направим всичко възможно да облекчим страданията и емоционалната болка на другите.

В този случай изобщо не е малка заповед. Вместо това тя принадлежи към категорията закони, които Йешуа нарече " по-важните неща на Тората" (Матей 23:23).

 Шабат Шалом



Тагове:   библия,   човечество,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 67591
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930