Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2019 11:41 - Царската отговорност и Закона
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 283 Коментари: 1 Гласове:
1



Втор. 17:18-20 „а когато седне на царския си престол, нека си направи в една книга препис на тоя закон, от книгата която е пред левитските свещеници. преписът да се намира при него; и да прочита в него през всичките дни на живота си, за да се научи да се бои от Господа своя Бог, да пази всичките думи на тоя закон и тия повеления и да ги върши;  за да се не надигне сърцето му над братята му и да се не отклонява от заповедта надясно или наляво; за да остане много години на царството си, той и чадата му, всред Израиля.“

Този пасаж говори специално за царете, и в него има някои принципи, от които всички можем да се поучим. Например, един от очакваните резултати от това, че царя трябва да изучава Тора е бил, че сърцето му да не се вдигне над братята му. С други думи, изучаването на Тората има за цел да поддържа царя смирен. Въпреки че той е цар, в Божиите очи той не е по-добър или по-специален от всеки друг - и Тората има за цел да му напомня за това.

И така, на какво ни учи това? По същество изучаването и спазването на Тората е проектирано от Бог, за да ни смири. Независимо от нашата позиция или статус в живота - независимо от това за кои се мислим, че сме и какво мислим, че знаем - ние не трябва да мислим за себе си като „по-добри“ от другите вярващи. Всички ние сме спасени чрез благодат, чрез вяра в Месията и всички сме на път да се научим как да угодим на Бог възможно най-добре.

Това, което може би е иронично в този пасаж, е, че когато някои вярващи започнат да виждат валидността на Тората - особено неща като събота, празници и диетични инструкции - често се случва обратното на онова, което трябва да се случи ... Те стават горди и се само-обявяват  за праведници и започват да гледат отвисоко на другите вярващи в Месия, които все още не са имали това откровение. Вместо да бъдат смирени и благодарни за това, че са отворили очите си към тази прекрасна истина, сърцето им се издига над братята им. Колко пъти сме виждали арогантни т. нар. Пазители на Тора, които викат във Фейсбук за това как всички „основни християни“ са беззакони? Е, това просто не е така. Повечето верни християни спазват Божия закон в много от изискванията и са може би дори повече „Пазители на Тора в някои други закони, отколкото арогантните вярващи, които ги осъждат.

Основните християнски общности“ често са на първа линия, търсейки справедливост за потиснатите и се грижат за „най-малките от тях“ - бедните, вдовиците и сираците. Това са неща, за които Господ е много дълбоко загрижен, както виждаме в цялата Тора и Пророците. Повечето християни не виждат заповеди като диетичните инструкции приложими за тях днес, но в повечето случаи това не е от сърце, пълно с бунтовност или беззаконие. Просто са научени така и не са се замислили да проверят и търсят доказателства за това.

Много от нас, които сега виждат валидността на подобни заповеди, са били на същото място преди. Трябва да разберем, че Тората е да ни смири, а не да ни прави арогантни и горди. Ние не сме по-добри или по-специални от всеки друг. Откровението, което имаме, в крайна сметка е благосклонен дар от Бог, а не защото сме по-специални или по-праведни от другите верни християни - и ще е срам за нас, ако започнем да мислим, че сме.

Нека да изучаваме Тора, за да се научим да се боим от Господ. И нека покажем Неговите заповеди, не с дух на гордост и само-оправдаване, а със смирение и признателност. И тогава може би онези, на които се надяваме да повлияем, ще видят стойността в това, което правим, защото те ще видят добрия плод, който е произведен.

Молим се да сте благословени от това учение. Запомнете, продължете да проверявате всичко.

Шабат Шалом, и Господ да ви благослови в изпълнението на цялото Божие слово



Тагове:   библия,   човечество,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. dany88 - Амин
07.09.2019 12:29
Амин
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 67370
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930