Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2019 04:17 - Ти от кои си?
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 242 Коментари: 0 Гласове:
0



И ти ли си от тълпата, която се скупчва около Него, за да получи чудо, благословия или билет за небето? Или си един от Неговите ученици?

Два вида последователи

Равинът Йешуа не търсил голям брой хора. Той търсел ученици. Историята казва: “а Йешуа като видя множествата, възкачи се на хълма; и когато седна, учениците Му дойдоха при Него. ”(Матей 5: 1). Защо се качи на планината?

Служението на Йешуа привлече голяма тълпа почти от самото начало. „И подире Му вървяха големи множества от Галилея и Декапол, от Ерусалим и Юдея, и из отвъд Йордан ” (Матей 4:25). Множество хора го търсеха: болните, немощните, обезпокоените, любознателните, търсещите и скептиците. Лука обяснява: „и като слезе заедно с тях, Той се спря на едно равно място; спряха се там и голямо множество от учениците Му и голяма навалица от люде от цяла Юдея и Ерусалим и от тирското и сидонското крайморие, които бяха дошли да Го чуят и да се изцелят от болестите си; 
тоже и измъчваните от нечисти духове се изцеляваха. ”(Лука 6:17-18).

Йешуа не се изкачи на планината, така че тълпите да могат да го чуят по-добре. Той се изкачи на планината, за да се измъкне от тълпите, за да има време да научи учениците Си. Затова се казва, че когато видя тълпата, Той се качи на планината и седна там - тогава учениците Му се приближиха до него, а не към тълпите.

Във версията на Лука, Йешуа стои „на едно равно място“ (Лука 6:17), което води до заглавието „Проповед на равнината“. Лука обаче не казва, че Йешуа е направил проповедта на това ниво. Вместо това Лука говори за проповедта, като прави разлика между голямата тълпа и учениците, точно както Матей. Лука казва: „и Той подигна очи към учениците Си и каза: …” (Лука 6:20). С тези думи Лука показва, че Йешуа е говорил проповедта на Своите ученици, а не на тълпите. Матей обяснява, че първо се е оттеглил от тълпата, като е изкачил хълма.

Тази история показва, че равин Йешуа имал два вида последователи: тълпите хора и учениците. Кой вид последовател искаш да бъдеш? Ти от тълпата ли си, която се скупчва около Него, за да получиш чудо, благословия или билет за небето? Или си един от Неговите ученици, нетърпеливи да научат ученията Му и всяка дума, която идва от устата Му?

Бъди ученик!




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 67600
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930