Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2019 11:31 - Защо Пасхата е много важна
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 176 Коментари: 0 Гласове:
0



Числа 9:1-4 „И в първия месец на втората година, откак излязоха из Египетската земя, Господ говори още на Мойсея в Синайската пустиня, казвайки: Нека направят израилтяните Пасхата на определеното ѝ време. На четиринадесетия ден от тоя месец привечер да я направите, на определеното ѝ време; според всичките закони за нея и според всичките наредби за нея да я направите. И тъй, Мойсей каза на израилтяните да направят Пасхата. „

Както се вижда в този пасаж, това беше втората година след като Израел беше освободен от робството в Египет.

И Бог заповядва на Моисей за да напомни на всички да спазват Пасхата, сякаш казва: „Ей, Моисей, минала е една година. Помнете тази много важна годишнина, която казах всички да съблюдавате? Ето, наближава! Напомни на всеки, отново, да се държи в съответствие с всички инструкции, които преди това давах! "

Защо Бог сякаш променя Своя начин, за да напомни на хората да пазят Пасхата? На Израел беше вече казано, че трябва да пази Пасха всяка година. Това е като съпруга, която казва на мъжа си: „Скъпи, не го забравяй - нашата годишнина е следващата седмица! ”  Мъжът може да отговори: „Как мога да забравя? Ние го празнуваме всяка година!"

Простият отговор на този въпрос е, че Пасхата е наистина с голяма важност за Бог и това напомняне има за цел да подчертае тази изключителната важност.

Но защо е толкова важно? Причината е, че Пасха / Безквасници не е просто празник на преминаването. Отново, като годишнина от сватбата, това време е определящ спомен за Израел и връзката му с Бог. Историята на Изход - как Бог е освободил Израел от робството - е в основата на идентичността на Израел.

Ето защо неспазването на някои аспекти на Пасхата води наказанието да бъдеш отрязан от Божия народ (Изход 12:19). Това е и причината, поради която Пасхата има резервна дата месец по-късно (Числа 9: 9-14). Тези, които не могат да участват в яденето на Пасхалната жертва, дължащо се на ритуална нечистота на датата Нисан 14, получават втори шанс да го направят следващия месец. Това прави Пасха уникална сред всички други библейски свещени дни.

Не само това, но както четем в Новия Завет, Пасхата е ясно дадена като модел на Бог за изкупление за всички времена. Историята на Изход е напълно реализирана в Месията Йешуа, последното Пасхално Агне. Точно както Бог изпрати Мойсей да освободи Израел от робство в Египет, Бог изпрати Месията да ни избави от робството на греха и смъртта.

Така че Пасхата е важна в крайна сметка, защото ни напомня кои сме и кой е Бог. Бог е наш Избавител, наш Спасител. Пасхата е не само спомен за избавлението на Израел от Египет, но и за нашето освобождение от греха и смъртта. Някога бяхме роби, но сега сме свободни в Него.

Затова трябва да живеем като свободни хора. И това е определено за нас като спазваме Божиите заповеди, като първата от десетте заповеди, отново, включва напомняне за нашето освобождение от Египет:

Изход 20:2 Аз съм Яхве твоят Бог, Който те изведох из Египетската земя, из дома на робството. 

Шабат Шалом, и нека ГОСПОД да те благослови, като ходиш в цялото Божие Слово.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 67569
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930