Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2020 18:56 - Истинското щастие се открива в празника на събирането
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 709 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От Зак Уолър

Суккот е известен като „Z’man Simchateinu“ - „Сезонът на нашата радост“. Това заглавие е дадено от мъдреците на Израел въз основа на Левит 23:40 и Второзаконие 16:14-15, където Бог заповядва на Израел да се радва по време на празника на шатрите.

Щастието е една от най-желаните емоции. Всички ние жадуваме за удовлетворение и щастие. Безброй книги са написани за това как да задоволим тези силни желания. Харвардското „Голямо проучване“ започна през 1938 г., когато група изследователи се заеха да намерят ключа за щастлив живот. След седемдесет и пет години задълбочени изследвания върху 268 студенти от Харвард, техните открития са доста разкриващи!

Изследванията им доказват, че връзките между хората са единствените важни неща в живота. Може да имате успешна кариера, пари и добро физическо здраве, но без подкрепящи, любящи връзки, ще се окажете нещастни. Толкова много неща, които смятаме, че имат значение, когато става въпрос за щастие, всъщност нямат никакво значение. Западната култура защитава парите и социалното положение като ключове за успеха. Тези две неща бяха в дъното на списъка на изследването.

Това е добра информация, но все пак трябва да знаем как да поддържаме връзките, които носят щастие. Никой не би казал, че не иска да има здравословни връзки. Доста често, въпреки че имаме добри намерения, се оказваме в ситуации, които знаем, че са по-малко от това, което искаме, но не знаем как сме стигнали там или как да излезем от тези ситуации.

Един от любимите ми вдъхновяващи говорители е Зиг Зиглар. Наскоро гледах презентация за поведение на благодарност. Той разказа историята на дама, която отчаяно искаше да разговаря с него, надявайки се да й помогне да разбере какво да направи по отношение на ужасното й положение на работното място. Тя му разказа колко ужасни са работното й място, колегите и работодателите. Той търпеливо слушаше как тя се пени и говори яростно, след което я попита дали има нещо, което тя харесва в работата си. Тя каза абсолютно не и че няма нищо добро в това. Хората я мразеха, работата беше трудна, животът й беше мизерен и тя не знаеше какво да прави.

В рамките на пет минути господин Зиглар й помогна да идентифицира двадесет и две неща, които харесваше в работата си. Той й каза да се погледне в огледалото и да прочита този списък всеки ден. Около шест седмици по-късно господин Зиглар се върна в района и жената развълнувано се приближи до него, възкликвайки, че се е случило чудо. Тя не можеше да го обясни, но само за шест седмици шефът и колегите й се бяха променили напълно!

Тази дама искаше да има добри отношения по време на работа. Емоционалният път на най-малка съпротива я накара да вижда само негативната страна на ситуацията си. Когато тя отдели време умишлено да разпознае положителните реалности на отношенията си на работното място, нещата се промениха. Вместо постоянен негатив и раздори, тя успя да има радост и мир.

Бог създаде перфектна рамка от различни видове взаимоотношения. Когато сме в общение един с друг, ние отваряме вратата за Бог да ни донесе щастие. Като дете имате нужда от възпитание и дисциплина на родителите си. Като млад човек вашата „рамка на приятелски връзки“ се разширява до братя и сестри, които ви учат на отговорност, връстници, които изострят социалните ви умения, и учители, които ви снабдяват със знание. В зряла възраст се нуждаете от наставници, които да ви напътстват, пастор, който да ви пасе, възрастни, които да споделят мъдрост, съпруг, който да ви уважава и обича, и деца, които да ви научат на търпение, отговорност и как да обичате.

Тази оформяща персонажа, изпълваща емоциите, носеща щастие рамка е идеалният дизайн на Бог, който да ви отведе до Него, където има „пълнота на радостта“ (Псалми 16:11) Когато възприемаме взаимоотношенията с благодарност, признавайки тяхната цел и значение, ние откриваме истинско изпълнение, удовлетворение и щастие.

Може би затова Суккот, сезонът на нашата радост, се нарича още празник на събирането (Изход Изход 23:16, 34:22). Второзаконие 16:14 казва:

„и да се веселиш на празника си, ти, синът ти, дъщеря ти, слугата ти, слугинята ти, левитинът и чужденецът, сирачето и вдовицата, които са отвътре портите ти..“

Бог прави много изчерпателен списък на всички от Израел, които биха могли да дойдат в Йерусалим за празниците. Бог иска всички да участват и Той специално иска да бъдат щастливи - да се радват на празника!

Сега можете да кажете: „Чакай! Той говори само за хората в Израел. Ами всички останали по света? Бог не иска ли всички да се присъединят към това общение и радост? "

Библейският отговор е категорично да! От глава 14 на Захария знаем, че народите трябва да дойдат в Йерусалим за празника на шатрите. Исая петдесет и шест споменава също, че хората, живеещи извън израелската земя, ще дойдат в Йерусалим. Много е интересно, че в седми стих специално се споменава Бог ще направи тези присъединени към Господа чужденци радостни в Неговия дом на молитва. Може ли тази „радост“ да бъде пряка препратка към „сезона на нашата радост“ - Суккот? Съществува и връзка между Божия дом, народите (70 нации в Битие 10) и Суккот в седемдесетте бика, принесени в жертва по време на Суккот (Числа 29: 12-38) и десетте седем разклонени светилника, намиращи се в храма на Соломон ( 2 Летописи 4:7).

В един свят, който насърчава изолацията, неблагодарността и разрушаването на релационната рамка, която Бог е съвършено проектирал, по време на този Суккот, нека прегърнем събирането, общуването и щастието, което Бог ни предлага в този „сезон на нашата радост“, и нека с нетърпение очакваме деня на великото събиране, когато всички единодушно идваме в Господния дом в Йерусалим с радост, за да се поклоним на Царя на царете!

Шалом



Тагове:   библия,   човечество,


Гласувай:
2



Предишен постинг

1. dany88 - Амин
03.10.2020 19:48
Амин
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 67352
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930