Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2020 18:20 - Съвременният Израел - светско творение на човека или на Святата Божия ръка?
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 545 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Зак Уолър

Докато пътувах по света, споделяйки за чудото на прераждането на Израел, се натъкнах на добронамерени християни, които твърдят, че съвременната държава Израел е светска, езическа и против волята на Бог. Те посочват факта, че много от основателите на съвременния Израел не са били вярващи, че правителството е светско, а не основано на Тора и че много евреи се връщат в Израел, защото смятат, че ще имат по-голям шанс за сигурност и успех , а не поради някаква библейска мотивация.

Така се повдига въпросът: дали съвременната държава Израел е дело на обикновени мъже, търсещи оцеляване, или Божията ръка изпълнява Неговото слово за възстановяване на земята и хората на Израел?

Божието слово има много да каже за това как ще протече възстановяването на Израел. В книгата Второзаконие Моисей пророкува, че израилтяните ще отидат в изгнание, те ще си спомнят благословиите и проклятията и ще се върнат при Господа. Говори още за това как те биха се събрали обратно в земята и как ще процъфтяват в нея и че Бог би обрязал сърцата им и ще ги накара да вървят по пътищата Му. Десети стих повтаря твърдението, че те ще се „върнат“ при Господа.

Внимателният поглед към текста предизвиква въпрос. За да бъде възстановен, Израел трябва да осъзнае всички благословения и проклятия, след това трябва да се върне при ХаШем и да се подчини на гласа Му. След като получи милост, да се събере обратно и да стане проспериращ, Бог казва, че ще "обреже сърцето ви." Ако Израел вече се е „върнал при Господ“, защо им е нужно сърцата им да бъдат обрязвани?

Изглежда, че има първоначално завръщане и след това почистване след завръщането у дома. Нещо повече - в повечето от нашите преводи стихове две и десет казват „върнете се към Господа“. Първоначалният обрат, който ще преживее Израел, не е пълно възвръщане. Голяма част от процеса на покаяние и връщане от зло обратно към Бога се случва, след като децата на Израел се завърнаха у дома.

Нека да разгледаме друго предсказание за събирането на изгнаниците, Езекил 36: 24-25: „защото ще ви взема изсред народите, и ще ви събера от всичките страни, и ще ви доведа в земята ви. Тогава ще поръся върху вас чиста вода, и ще се очистите; от всичките ви нечистотии и от всичките ви идоли ще ви очистя."

Бог казва, че те дори да биха се кланяли на идолите, когато се върнат! Той така ли ги оставя? Не! Той ги почиства, след като ги доведе у дома!

Тези библейски примери ясно показват, че Израел няма да бъде съвършен и напълно да следва Бог преди „по-голямото преселение“. Но, ако това е вярно, би трябвало да видим някои индикации, че връщайки се, еврейският народ продължава процеса на обръщане.

Нека разгледаме няколко цитата от основателите на съвременната държава Израел. Давид Бен Гурион, първият премиер на Израел, заяви в декларацията за независимост:

„Земята на Израел е била родното място на еврейския народ. Тук се е формирала тяхната духовна, религиозна и политическа идентичност. Тук те първо са достигнали до държавността, създали са културни ценности от национално и универсално значение и дават на света вечната Книга на Книгите. След насилствено изгнание от земята си, хората продължават да вярват в нея през цялото си Изгнаничество и никога не престават да се молят и да се надяват за връщането им в нея и за възстановяване на политическата си свобода. Евреите се стремят във всяко следващо поколение да се завърнат в своята древна родина.“

„Държавата Израел ще бъде отворена за еврейска имиграция и за събиране на изгнаниците.“

„Полагайки нашето доверие на Израилевата скала, ние прикрепяме подписите си към тази прокламация.“

Важно е да се отбележи, че това е Декларацията за независимост - публичен документ, деклариращ пред света намерението за създаване на тази нова държава! Не можете да не забележите силната библейска мотивация за създаването на държавата Израел!

Премиерът Бен Гурион назначи равин Шломо (Соломон) Горен за първия главен равин на IDF – Израелските Сили за Защита. Равинът Шломо Горен беше известен като блестящ учител на Тора, който служил в новосформираната еврейска армия. Това поставя въпроса, ако намеренията на премиера били напълно светски, защо би назначил този наблюдателен, богобоязлив лидер, който да взема решения относно новосформирана армия?

По време на битката на Израел за оцеляване, равин Шломо Горен беше известен с това, че влезе в сърцето на битката, носейки свитък Тора и шофар (както е показано на снимките, когато той влезе с войските за освобождаване на Стария град на Йерусалим). Той често цитира Псалм 91: „Хиляда души ще падат от страната ти, и десет хиляди до десницата ти, но до тебе няма да се приближи. Само с очите си ще гледаш, и ще видиш възмездието на нечестивите, понеже ти си казал: Господ е прибежище мое, и си направил Всевишния обиталището си, затова няма да те сполети никакво зло, Нито ще се приближи язва до шатъра ти. Защото ще заповяда на ангелите Си за тебе Да те пазят във всичките ти пътища.“ След това влезе в най-опасните места на бойното поле, връщайки се невредим. Той се довери на Бога на Израел и Бог го почете за това.

Равин Горен направи всичко възможно, за да се увери, че войниците му разполагат с кошерна храна, време и места за молитва, и той създаде една мъничка книга с псалми, която войниците могат да носят със себе си в битка. Той знаеше, че IDF трябва да бъде духовно силен, за да може Бог да ги благослови с успех в битка. Не е тайна, че Бог е благословил IDF отново и отново, за победа над враговете ѝ.

Вероятно най-важният момент е, че виждаме нещата да се случват в днешно време, които са безпрецедентни и невъзможни без Божията помощ!

Еврейският език не се говореше "по улицата" в продължение на 2000 години. Абсолютно чудо е, че нацията Израел го говори днес. Пророкът Софония пророкува, че това ще се случи!

Еврейският народ беше разпръснат до четирите краища на земята, точно както пророкуваха. Сега той се завръща в голямата си част в древната си родина! Това не се е случвалоло, откакто римляните изгониха евреите от Израел. Чудо е, че те са запазили самоличността си, докато са в изгнание, и чудо е, че се връщат, точно както беше пророкувано!

Израилевата земя лежи пуста в продължение на 2000 години. Днес тя процъфтява с дървета, лози и произвежда, точно както е предсказано.

Тората не е изпълнявана на национално ниво от 2000 години. Днес има главен равин на Израел, който работи, за да даде възможност на Израел да следва Тората. Много евреи прегръщат своите библейски корени и откликват на Божията ръка, докато Той ги насочва към Себе Си.

Израелска армия няма от времето на Макавеите. За армия от бежанци, събирането веднага след холокоста от много нации и езици, за да победи врагове, които я превъзхождат, беше чудо! И това пророците казаха, че ще се случи!

Да, има израелтяни, които Бог все още не се е обърнал. Но да кажа, че тези невероятно значими събития, стояли в дрямка в продължение на две хиляди години - които се случват в наши дни точно като предсказани - са случайности, според мен е много опасно твърдение.

Вярвам, че е време ние християните да започнем да се отнасяме към еврейския народ с любовта и уважението, които са подходящи за Божия помазан, избран народ. Те са наши братя и партньори в Бога за постигане на окончателното изкупление. Да признаем този „час на посещение“ и да партнираме на Бог, докато възстановява Земята и хората на Израел!

Шалом



Тагове:   библия,   Израел,   човечество,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 67367
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930