Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2019 22:22 - Не докосвайте мъртви тела!
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 378 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
от Kyle Butt, M.Div.

В книга си „Никой от тези болести“, лекарите S.I. McMillen и David Stern обсъждат как много от хигиенните правила, установени от Бог за децата на Израел, са все още приложими днес. За да илюстрират тяхната гледна точка, те разказват историята на Игнац Земмелвайс.

През 1847 г. акушер-гинекологът Игнац Земмелвайс е директор на болнично отделение във Виена, Австрия. Много бременни жени са се регистрирали в неговото отделение, но 18% от тези жени никога не се от-регистрирали. Една на всяка шеста, които са получили лечение в болничното отделение на Земмелвайс, е починала от родилна треска. Аутопсиите разкривали гной под кожата им, гръдните им кухини, окото им и т.н. Земмелвайс бил объркан от смъртността в своето болнично отделение и в други болнични отделения навсякъде в Европа. Ако една жена е родила бебе с помощта на акушерка, тогава смъртността е спадала само до 3%. И все пак, ако е избрала да използва най-съвременните медицински познания и възможности на деня, шансът й да умре се увелечавал до 18%!

Земмелвайс бил опитал всичко, за да овладее касапницата. Обърнал всички жени на една страна с надеждата, че смъртността ще падне, но без резултат. Мислел, че може би камбаната, която свещеникът позвънявал късно вечерта, уплашвала жените. Така той накарал свещеника да влиза в тишина, но и това не довело до никакъв спад в смъртността.

Докато обмислял своята дилема, той наблюдавал как младите студенти по медицина изпълняват рутинните си задачи. Всеки ден учениците правели аутопсии на мъртвите майки. След това те изплаквали ръцете си в купа с кървава вода, избърсвали ги в една обща, споделена кърпа и незабавно започвали вътрешни прегледи на все още живи жени. Като наблюдател от двадесет и първи век, вие вероятно сте ужасени от мисълта, че такива практики действително са се случили в институтите на това, което е било по това време „модерна технология“. Какъв е този лекар дето трябвало да докосне мъртъв човек и след това да извърши прегледи на живи пациенти - без първо да използват някакви минимални хигиенни практики, предназначени да убиват микробите? Но за европейците в средата на деветнадесети век микробите били чужда концепция. Те никога не са виждали зародиш, а още по-малко са в състояние да предскажат деструктивния му потенциал. Според техните теории болестта е била причинена от „атмосферни условия“ или „космически телурични влияния“.

Земмелвайс наредил на всеки в отделението си да си измива добре ръцете си с хлорен разтвор след всяко изследване. За три месеца смъртността спадна от 18% на 1%. Земмелвайс бил направил невероятно откритие. Или наистина ли беше така? Възможно ли е д-р Земмелвайс просто да „преоткрие” това което е било известно в някои кръгове в продължение на много години?

Почти 3 300 години преди да е живял Земмелвайс, Моисей е написал: „Който се допре до мъртвото тяло на някой, ще бъде нечист седем дни. Той ще се очисти с водата на третия ден и на седмия ден; тогава той ще бъде чист. Но ако той не се очисти на третия ден и на седмия ден, той няма да бъде чист.

Микробите не са били ново откритие през 1847 година. Бог знаеше за тях през цялото време. Ако само бихме се научили да даваме на Святото Писание уважението, което заслужава, бихме могли да се спасим от толкова много грях, болка и смърт.

 

Copyright © 2001 Apologetics Press, Inc. All rights reserved.
http://apologeticspress.org/apcontent.aspx?category=13&article=836



Тагове:   библия,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 67352
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930