Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2019 23:08 - Защо повечето евреи отхвърлят Исус
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 672 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.04.2019 18:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Като последователи на Исус, неговото еврейско име е Йешуа, често ни е чудно защо повечето евреи днес не приемат Йешуа като Месия. В края на краищата, евреите и християните споделят едни и същи Писания - ТАНАХ или Стария Завет. И тъй като Брит Хадаша - т.е. Новият завет - ясно учи, че този човек на име Йешуа е очакваният Месия, за когото се говори в ТАНАХ, не трябва ли следователно да очакваме еврейският народ да Го приеме? Освен това, тъй като повечето евреи не са го приели, това по някакъв начин поставя ли под въпрос твърденията на Брит Хадаша за Йешуа?

 

 Докато на повърхността това може да изглежда като разумна загриженост, трябва да имаме предвид, че много евреи, както много не-евреи, не са особено религиозни и следователно не са наистина размишлявали този въпрос. Много евреи, дори религиозни евреи, просто не са се задълбочили изцяло в смисъла на Брит Хадаша в светлината на месианското пророчество в ТАНАХ. Затова ние не можем да използваме общото еврейско отхвърляне на Йешуа като основа за съмнение че Йешуа е Месия.

По същия начин ние не можем да използваме общото християнско отхвърляне на заповедта за спазване на съботата като основа за съмнение в библейското учение относно съботата.

В крайна сметка - независимо дали проверяваме претенции от християнството или от юдаизма - Писанието трябва да бъде последната истина, а не мнозинството.

Това води до една от основните причини, поради която повечето евреи отхвърлят Йешуа: Християнството.

Основното течение на християнството е изкривило Йешуа и Неговото послание, така че Той станал напълно чужд на еврейския народ и техните Писания. Защо един евреин да приеме Йешуа като изпълнение на ТАНАХ, когато масовото представяне от християнството на Йешуа показва, че той е в конфликт с ТАНАХ? Така че проблемът не е с Йешуа, а с преобладаващото изкривяване от християнството на Йешуа.

Едно от еврейските очаквания на Месията е, че Той ще води Божия народ в спазването на Тората / Закона. И все пак основното християнство учи, че Исус противоречи на Тората и учи, че някои от неговите заповеди вече не са приложими. Виждате ли конфликта?

Когато погледнем Писанието, този конфликт лесно се разрешава. В Матей 5:17-19 виждаме, че Йешуа е в пълна хармония с ТАНАХ и че потвърждава продължаващата валидност на Тората:

Матей 5: 17-19 “Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша, но да изпълня. Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне. И тъй, който наруши една от тия най-малки заповеди, и научи така човеците, най-малък ще се нарече в небесното царство; а който ги изпълни и научи така човеците, той ще се нарече велик в небесното царство.“ 

Йешуа дори не искаше хората да мислят, че Той е бил срещу Тората / Закона по някакъв начин или че Той е дошъл да го унищожи - тоест, го прави остарял.

Йешуа каза, че Неговите последователи ще продължат да „вършат” и „учат” дори най-малкото от заповедите в Тората.

Дори най-малката част от Тората няма да премине, докато небето и земята не преминат и всичко се изпълни (което според някои учени е препратка към края на нашата епоха).

И така, според учението на Брит Хадаша, Йешуа всъщност е изпълнил еврейското очакване, че Месия ще доведе хората в Тората / Закона. Но по-късно, след времето на Йешуа и апостолите, християните започнали да пренебрегват някои части от Тората и да учат, че заповеди, като съботата, вече не са приложими.

И така, какво можем да направим, за да достигнем до еврейския народ с истината на техния Месия? Първата стъпка е действително да вършим това, което Йешуа каза да правим - да изпълняваме и да учим Тората. Чрез нашето послушание на Неговите учения в Брит Хадаша, можем да нарисуваме ясна картина на това Кой наистина е Йешуа на нашите еврейски братя, а не изкривената картина, с която са свикнали.

Шабат шалом




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 67005
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031