Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2019 18:15 - Все повече деца от историческите диаспори искат да учат в България https://www.dnes.
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 142 Коментари: 0 Гласове:
0



Все повече деца от историческите диаспори искат да учат в България
За целта МОН увеличава местата във ВУЗ-овете и стипендиите


22 окт 2019


image Все повече деца от историческите диаспори искат да учат в България
Архив: Булфото

Всяка година се увеличава броят на децата от историческите български диаспори, които искат да следват у нас, каза днес председателят на фондация "Българска памет" Милен Врабевски при откриването на 25-ия есенен семинар на организацията.

Срещата е посветена на европейското дигитално бъдеще и в нея участват близо 200 българчета от Северна Македония, Молдова, Украйна, Албания, Сърбия.

Възможностите, които предлага България на тези млади хора, никак не са за подценяване, посочи Врабевски. Той допълни, че настоящият екип на Министерството на образованието проявява разбиране по този проблем и се старае да увеличава както местата в университетите за тези младежи, така и размера на стипендиите, които получават.

Децата, които участват в настоящия семинар, са отличници, знаят български и затова е нужно да получат информация какви са възможностите за кариерното им развитие у нас, каза още Врабевски. По думите му целта на фондацията е да продължава да работи по тяхната свързаност със старата родина и младите хора тук.

"Свързаността" с диаспорите и децата там не е просто термин, наложен от Брюксел, а има реални измерения, особено като се има предвид, че България е в демографска криза, допълни Врабевски, цитиран от БТА.

Като сериозен проблем председателят на фондация "Българска памет" изтъкна липсата на българско училище в Одеса, като припомни, че в този град живеят над 100 хиляди наши сънародници. Зам.-председателят на Асоциацията на българите в Украйна Светлана Драгнева допълни, че все още текат разговори дали училището да бъде в системата на украинското образование, или да е изцяло българско.

По думите й според Асоциацията по-добър е първият вариант, тъй като сънародниците ни са украински граждани, а и не всички деца ще дойдат да следват в България.

Само в Бесарабия има около 40 български села, всяко от които с население над 2 хиляди души, каза още Драгнева. По думите й в тях има средни общообразователни училища в рамките на украинската образователна система, в които обаче българският език и литература са задължителни предмети.

По публикацията работи: Анисия Иванова

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19695896
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031