Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2020 10:58 - СЛИВАНЕТО (обединяването)
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 502 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тъй като порциите от Тора приключват, понеже сме достигнали последната част, завършваща с последните глави от книгата Второзаконие, Моисей отново прави резюме на нещата от една височина от 30 000 фута.
От тази обзорна точка той помага на децата на Израил напълно да разберат всичко, което се изисква от тях, когато преминават реката и вземат своето наследство.

Преминавайки през тези две кратки порции Тора, бих искал да посоча няколко неща.
На първо място, точката на обзора на всичко се състои в това, да им напомни, че Бог е техният Отец и Той ще ги благославя, ако пазят заповедите на Неговия дом и ще ги прокълне, ако не го правят. Той им повтаря, че целта им е да бъдат свидетели за Господа пред народите и Неговото желание е да ги установи сред всички народи.

Той споделя с тях, че Господ е милостив Бог, и когато те се забъркат в нещо и се отклонят , Той ще бъде там, да ги приеме отново когато се завърнат, като се покаят за греховете си напълно. Накратко, Той желае да се слеят напълно с Него, защото Бог им дава Евангелието и цялото послание на Новия Завет точно тук в тези две глави.

Второзаконие 29:10-16
“Днес вие всички стоите пред Господа вашия Бог, - началниците на племената ви, старейшините ви, надзирателите ви, всичките Израилеви мъже,
чадата ви, жените и чужденецът, който е всред стана ти, от дървосечеца ти до водоносеца ти,
за да встъпиш в завета на Господа твоя Бог и в клетвата, която Господ твоят Бог прави днес с тебе
за да те утвърди днес за Свои люде, и Той да ти бъде Бог, според както ти е рекъл и както се е клел на бащите ти, на Авраама, на Исаака и на Якова.
И аз не правя тоя завет и тая клетва само с вас,
но както с ония, които днес стоят тук с нас пред Господа нашия Бог, така и с ония, които днес не са тук с нас;
(защото вие знаехте как живеехме в Египетската земя, и как минахме всред народите през които пропътувахме;....)”

Първото нещо, което бих искал да изтъкна, е фактът, че ХаШем ясно заявява в горния пасаж, че Неговите указания (Тора) не са само за онези, които са родени израилтяни. Те са за всеки, който е свързан с тях и желае да Го следва. Чужденец или странник на иврит е "ГЕР". ГЕР не е просто чужденец или някой, който просто минава през или посещава земята, както бихме използвали термина днес. ГЕР или непознат в библейския смисъл е някой, който е от чужда държава и е решил да бъде постоянно пребиваващ и заселен в новата държава, в която живее. Той се намира в "състояние на потребител или клиент", напълно зависещ от хазяина, за пребиваване и защита в новата си страна. Това може да са бежанци или такива, които бягат от миналото си, като прибегнат в Израил, или са дошли да търсят работа и препитание или дори да са вдовици или бездомни поради война някаква. Във всеки случай, най-истинския смисъл на думата ГЕР - това е някой, който някога е принадлежал на друга държава, а сега е решил да принадлежи към Израил. И тук започва сливането, обединяването.

ВЪПРОС: Какво представлява сливането?

Сливане е, когато вземете една организация и я комбинирате с друга организация, с намерението да се превърне в съвсем нова организация. И точно това се случва с езичника, който е ГЕР и идва от друга нация, но е решил да се присъедини към народа Израил.
Такива идват от чужда страна с чуждестранни обичаи и чуждестранни практики.
Когато се присъединят към Израил, те трябва да научат новите правила на тази страна и да бъдат третирани със същото уважение като всеки друг роден израилтянин, с изключение на това, че не могат да притежават земя. Целта е те да се слеят с Израил, да станат Израил.
Ще се върнем към това след минута, за повече обяснения.

FedEx/Kinko"s

Помните ли когато се сляха компаниите FedEx и Kinko"s?
Kinko"s беше пълнофункционален копирен център, много известен в цялата страна. Имаха голяма репутация и голяма клиентела. Когато се сляха, те промениха логото и цялата марка на "FedEx / Kinko"s".
Никой не можеше вече да разбере кой е "неевреин чужденец" и кой е "роден евреин", образно казано. Изглеждаха еднакви и равни. След години на съществуване на FedEx / Kinko"s, се появи обявление, с което отново промениха марката и логото на "FedEx Office". После стана ясно, че FedEx е изкупил Kinko"s напълно и това стана ясно още от първия ден.
Но тъй като хората не виждаха FedEx като известна копирна и офис компания, те трябваше да работят известно време с името Kinko"s, за да може клиентът да се чувства комфортно и да приеме новата марка FedEx. След пълното "сливане" вече нямаше нужда от името на Kinko"s и пълната промяна на марката FedEx беше въведена.

Точно така става сливането и между Духа и душата.
И двата компонента имат свой собствен ум, воля и емоции, но са от два различни източници. Едното е от плътта, а другото е от небето и е от ХаШем.

Когато някой дойде, за да предаде живота си на Месия и да ходи в Неговите пътища, веднага влизат в сила законите за "пришълеца" . За съжаление, в началото не е ясно дали новата "организация" е "Дух / душа" или "душа / Дух". И двете от време на време се проявяват поотделно защото пълното сливане не се е получило все още...

ВЪПРОС: Дали душата на човек се слива с Духа или Духът се слива с душата?

1 Коринтяни 6:20
“защото сте били с цена купени; затова прославете Бога с телата си, [и с душите си, които са Божии].”

Когато ставаме граждани на Божието царство, нашите души живеят в Руах (Духа). Духът е този, който използва кръвта на Йешуа, за да ни изкупи. Той ни купува и ни изкупува. Ние вече не сме наши си. Ние сме под нова собственост и трябва да научим законите на това ново Царство и след това да ги "обединим" в нашата нова "компания". ТОЙ строи Дом и ние сме тоя дом. ПЛАНЪТ на ХаШем е накрая напълно да ни преобрази, като отмахне всичко, което е принадлежало на стария човек и подмени всичко с ново, на един нов човек по Негов образ и подобие. ТОЙ иска хората да виждат само новия собтсвеник, и нищо от стария собственик да не се вижда повече.

Йоан 3:30
"Той трябва да расте, а пък аз да се смалявам."

Това е идеалното определение на целта на сливането. Йоан разбираше, че е само предвестник. Но когато дойде Месията, той трябваше да се отдръпне и да Му позволи Той да застане в центъра.

ПРИГОТВЯНЕ на СТУДЕН ЧАЙ

Правили ли сте някога чай? Какви са компонентите на приготвянето на чай? Имате вода, захар и след това имате всички билки, които са в пакетчето чай.
Когато пакетчето се постави в чаша гореща вода и се остави на слънце, какво се случва? Екстрактът започват да излизат от пакетчето и започват да се сливат, смесват с водата.
Ако имате голяма стъклена кана, всъщност можете да виждате как вихруши от кафяво, излизат от пакетчето и се разтварят във водата - започва процеса на сливането.
След известно време цялата кана вода се оцветява в кафяво и процесът е почти завършен.
След това се добавя захарта, докато водата е още гореща и се разтваря незабавно поради топлината. И накрая, се добавя и лед и всичко се разбърква, докато всичко се слее напълно в едно и готово - имаме идеалния студен чай.
Нека сега да приемем това за нас.
В горния пример, ние сме обикновената чешмяна вода, но сме създадени, за да бъдем студен чай. Обаче за да постигнем тази цел, водата трябва първо да стане много гореща. Когато Бог започва да сгорещява нашия живот, не ни харесва. Бягаме от онези горещи въглени, от огъня. Но истината е, че именно изпитанията и страданията в живота ни, са тези които правят екстракта на Неговото слово правилно да се смеси и проникне в тъканта на душите ни.
Ако останем в жарта на "Сина", Неговите екстракти и Неговото слово ще станат част от нашия живот. Трябва да "считаме това за голяма радост", защото знаем, че преминаваме през сливане, обединяване. Това е духовна наука.
Ако избегнем процеса и не му позволим да се случи и да направи това, което трябва да направи, за да се извърши сливането напълно, ще станем нещо, което никой не би искал да пие.
За съжаление, много вярващи правят точно това.
Наполоина готов, студеният чай е горчив и не е добър за пиене. Кгато добре разберем, че ни предстои сливане, много по-лесно ще е да Му позволим да си върши работата.

Другата причина, поради която са необходими изпитанията е, че захарта има дълъг период на пълно разтваряне в ледено студена вода. Така че, когато екстрактите на словото са напълно смесени, Духът (захарта) също трябва да бъде напълно слял се добре с нещата. Истината без Духа е като пиене на чай без захар. Тя просто ще бъде суха и горчива . (Странно, има хора, които харесват неподсладен чай. Това не е нормално и е не-американско ... хаха. Според мен има само един вид чай и това е сладкия чай. Всичко останало е просто кафява вода!)
Не искам да противопоставям Севера на Юга, но съм длъжен да го изясня това. Добре, ето къде сме ние. И така, когато добавим и захарта, сладостта на Духа, в сливането, всичко започва да се смесва отличчно, при наличието на топлина. Но сега пък, точно когато започнем да свикваме с всичката тази горещина и разбъркването и всички тези нови елементи, които се добавятт в нас, биваме отново шокирани с тонове лед на кубчета.

Можете ли да си представите? И какво става? Вие преминавате от ГЕР, от египтянин чужденец в напълно интегриран коренен израелтянин. Това никак не е лесно, не е весело, и отнема много време, всъщност цял живот.

Галатяни 2:20
" Съразпнах се с Христа, и сега вече, не аз живея, но Христос живее в мене; а животът, който сега живея в тялото, живея го с вярата, която е в Божия Син, Който ме възлюби и предаде Себе Си за мене."

"АЗ ЖИВЕЯ ЧРЕЗ ВЯРА"

Да живееш чрез вяра, това е да Му позволиш да те направи "леден чай".
Това просто ще направи процесът завършен. Вярата не е просто да решиш да се присъединиш към нова държава само заради нейните предимства. Вярата е "извършителя" на новата конституция, която трябва да научиш.

Второзаконие 29:14-15
"И аз не правя тоя завет и тая клетва само с вас,
но както с ония, които днес стоят тук с нас пред Господа нашия Бог, така и с ония, които днес не са тук с нас"

Тази клетва на завета е направена с не само със стоящите там истински израелтяни, но с всеки един човек от този ден нататък, решил да се присъедини към тях и да стане част от Божия народ. Това е онова понятие, което Павел нарича "присаждане" в Римляни 11. Това е сливането. Не просто да заимстваме Бога на Израил и да си създаваме наша конституция, но ние се сливаме с Израил.

Изход 12:49
"Един закон ще има за туземеца и за чужденеца, който е пришелец между вас."

В Божието царство никога не може да има две различни конституции - една за чужденците, които се присъединяват и една за Неговото царство. Никога не е имало един закон за израилтяните и друг закон за езичниците, които живеели сред тях. Днес нито една държава не прави това и не е правила никога. Можете ли да си представите, че някой от Китай идва да живее в Съединените щати и американското правителство му казва, че за чужденеца няма същите закони като местните родени граждани? Това би породило абсолютно хаос по улиците. За правителството е по-лесно да накара всички да играят по едни и същи правила. Това е същото и за ХаШем и Неговото царство. По някакъв начин, с течение на времето, Християнството в основните си разбирания заема позицията, че Бог има един набор от правила за еврейския народ и друг комплект правила за езичниците. За съжаление, дори и самият еврейски народ, в стремежа си да не налага на езичниците своя начин на живот, също се съгласява с тази позиция. Но ХаШем е много ясен, има "ЕДИН ЗАКОН" и за чужденеца и за израелтянина. Той има един народ, а не два.

Второзаконие 30:1-6
"Когато дойдат на тебе всички тия неща, благословението и проклетията, които положих пред тебе, ако ти си ги припомниш всред всичките народи, между които Господ твоят Бог ще те изгони,
и се обърнеш към Господа твоя Бог и с цялото си сърце и цялата си душа послушаш, ти и чадата ти, гласа Му, според всичко що днес ти заповядвам,
тогава Господ твоят Бог ще те върне от плен, ще ти покаже милост, и пак ще те събере от всичките народи, между които Господ твоят Бог ще те е разпръснал.
До небесните краища, ако бъдеш изгонен, даже от там ще те събере Господ твоят Бог, и от там ще те вземе;
и Господ твоят Бог ще те въведе в земята, която бащите ти притежаваха, и ти ще я притежаваш; Той ще ти струва добро, и ще те умножи повече от бащите ти.
Господ твоят Бог ще обреже сърцето ти и сърцето на потомството ти, за да любиш Господа твоя Бог с цялото си сърце и с цялата си душа, та да живееш."

Този откъс е свързан с онова, което става, когато сливането не се получава. Когато изберем да излезем от огъня, да се откажем или да се отдалечим от процеса на сливане, проклятията на закона влизат в сила и ние биваме разпръснати от Него.
Но в същото време Той продължава да ни показва Своята голяма милост. Ако се покаем и се върнем при Него, Той ще има състрадание към нас и ще задейства отново процеса. Както можете да видите от стих 6, Неговата крайна цел е сърцето ни да е обрязано и да Го обичаме с ВСИЧКО : сърце, ум, душа и цялата ни сила. Това е същото, което и Йешуа каза. ТОЙ изисква пълно сливане.
Обърнете внимание на следните стихове, които ни разкриват къде и как се осъществява това сливане.

Второзаконие 30:11-14
" Понеже тая заповед, която днес ти заповядвам, не е много мъчна за тебе, нито е далеч.
Не е на небето та да кажеш: Кой ще се възкачи за нас на небето да ни я донесе, за да я чуем и да я изпълняваме?
Нито е оттатък морето та да кажеш: Кой ще премине морето за нас да ни я донесе, за да я чуем и да я изпълняваме?
Но думата е много близо при тебе, в устата ти и в сърцето ти, за да я изпълняваш."

Сливането, обединяването се случва в устата и сърцето. Павел всъщност цитира именно от този пасаж в писмото си до римското общество.

Римляни 10:9-10
"Защото, ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите ще се спасиш.
Защото със сърце вярва човек и се оправдава, и с уста прави изповед и се спасява."

Праведността е характеристика на ХаШем.
Така че, когато човек наистина вярва с цялото си сърце, това автоматично го поставя в праведно състояние, дори преди да е извършил даже и едно-единствено дело, за да го докаже. Това е почти като да дадеш на някого думата си чрез ръкостискане. Незабавно думата ви е приета като злато и сте прав пред този човек. Но от този момент нататък трябва да потвърдиш думата си с делата, които са необходими, за да изпълниш това обещание.
Ако не го направите, първоначалното обещание става невалидно. Компанията, която решава, че иска да бъде изкупена, но никога не иска да промени марката си, не се различава от компанията, която никога не е била изкупувана изобщо.

Но аз искам да отбележа тук КАК това сливане да стане нещо действително.
То става в устата и сърцето. Работата е в "слушането и правенето".

Второзаконие 6:4-9
"Тия думи, които ти заповядвам днес, нека бъдат в сърцето ти;
и на тях да учиш прилежно чадата си, и за тях да говориш, когато седиш в дома си, когато ходиш по пътя, когато лягаш и когато ставаш.
Да ги връзваш за знак на ръката си, и да бъдат като надчелия между очите ти.
И да ги написваш на стълбовете на вратите на къщата си и на портите си."

Първата и основна част от сливането и приемането му е да говорим за това през цялото време. Когато седим в къщите си, когато вървим по пътя, когато лежим и когато се изправим. Ние сме длъжни да имаме ХаШем и Словото Му в устата си. Нашата хвала за Него ще бъде постоянно на устните ни (Псалм 34: 1) и нашите мисли трябва да бъдат за Него, през целият ден.

Дали някой от вас си спомня стария филм от 80-те години на миналия век, наречен "О, Боже, Ти дяволе?" Това беше класика, в която Джордж Бърнс играеше ролята както на Бога, така и на Дявола, и като "Бог" нареди на един млад човек да му помогне да разпространява посланието си, а цялата маркетингова кампания се въртеше около две думи: "Мисли за Бог".

Реално, точно това е, което ХаШем все още се опитва да направи в първата част на процеса на сливане. Той иска хората постоянно да мислят за Него. Когато мислим за Него, говорим за Него. А онова, което мислим и говорим, в крайна сметка и ще вършим, което е крайната Му цел.
Помните ли, когато се запознахте със съпруг/ата си? Досаждали сте на приятелите си, защото всичко, за което сте говорили, е било около вашият/та любим/а. И какво направихте в крайна сметка? Оженихте се за него/нея.
Това е същото, което иска Господ за нас. Той иска да сме толкова влюбени в Него, че да не можем да Го измъкнем от умовете си, което ще ни принуди да се "слеем" напълно вътре в Него.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТ: Ако се борите със сливането и знакът ви е все още над вашата сграда заедно с Неговия, открийте едно нещо, което да показва,че наистина сте благословени или намерете нещо от Словото, което ви го казва и просто започнете да говорите за това с всички, които познавате. Вземете тази статия и започнете да говорите за нея. Просто "Мисля за Йах". Когато пренасочвате мислите си, вие пренасочвате фокуса към процеса на правене на "студения чай" и изключвате всички грижи на този свят.
Било насаме, когато вървите, работите, на път и т.н. ... Говорете с Татко, хвалете Го за всичко. Хвалението е ключът към поддържане на връзката и започване на сливането.

НАПРАВЕТЕ ГО

Сега, след като научихме първата стъпка на сливането, можем да преминем към заключителния етап, в който трябва да вземем Неговото Слово и да го поставим в сърцето си.
И единственият начин, по който можем да направим това, е да отделим време, за да научим новите правила на "фирмата", която ни е изкупила.
Колкото повече четем и изучаваме Неговото слово, като непрекъснато изваждаме ОРИГИНАЛНОТО ПОСЛАНИЕ на всеки отделен пасаж, толкова повече можем да превърнем прехода в едно пълно сливане и да облечем новата си униформа.

Давид го каза така:
Псалм 119:11
"В сърцето си опазих Твоето слово За да не ти съгрешавам"

Сливането става пълно, когато ние се стремим да скрием Неговото слово в сърцето си и да вършим това, което Той казва. Напълно естествено става да правите това, за което мислите и говорите. Ако постоянно мислите за Него и говорите за Него и за това, което Той ви показва в живота ви, вие по подразбиране ще правите това, което Той желае да направите. Когато сливането позволли да се извърши дадения курс, хората повече няма да видят вашата "марка", но ще започнат да виждат Неговата "марка" и ще стане ясно на света кой е истинският Собственик на вашата организация.
Хората постоянно казват, че не могат да намерят време да се молят за един час, но ако просто се молят през целия ден между всичко, което правят, ще се окаже, че се молят много повече от час и то всеки ден.
Има много време, което губим всеки ден, през което можем да хвалим нашия Цар и да Му пеем песни на хвала в сърцата си.
И така, позволете на сливането да се случи и гледайте на всичко в живота си като част от този процес. Нека Неговото слово прониква в същността ви и " Мислете за Йах!" И когато вече сте готови ще бъдете едно сладко питие за горещия ден на някой друг.

Шалом,
Джим Стейли




Тагове:   библия,   Израел,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 67409
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930