Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2019 16:27 - Кога заселническите селища в Самария и Юдея /на Западния бряг на река Йордан/ не са били законни?
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 259 Коментари: 0 Гласове:
2



В понеделник, 18 ноември 2019 г., държавният секретар Майк Помпео обяви, че САЩ вече не разглеждат селищата на Израел, в Самария и Юдея, като незаконни. В това шокиращо историческо съобщение Помпео казва, че „след като внимателно проучи всички страни на правния дебат, създаването на израелски цивилни селища на Западния бряг само по себе си не противоречи на международното право.“ Той заяви също, че „определението, че установяването на граждански селища е несъвместимо с международното право, не е допринесло за създаването на мир. “

Да наречем този ход на администрацията на Тръмп безпрецедентен би било подценяване. Почти бих се осмелил да кажа, че това съобщение е по-голямо от признанието от Съединените щати на Йерусалим и Голанските възвишения. Израел поддържа контрола над Голанските възвишения от 1967 г. и въпреки че някои държави се противопоставят на суверенитета му там, САЩ никога не са поискали Израел да обмисли отказ от територията. САЩ гласуваха да преместят посолството си в Йерусалим през 1996 г. - трябваха обаче 21 години, за да може президентът да събере достатъчно смелост, за да спази закона.

За САЩ обаче да счетат селищата за законни, е съвсем различна история. През 1978 г. администрацията на Картър реши, че селищата са в несъответствие с международното право. След това, през 1981 г., президентът Рейгън не се съгласи и реши, че селищата сами по себе си не са незаконни, въпреки че той подкрепя евентуалното създаване на палестинска държава.

От това време всяка администрация до Обама поддържаше статуквото в подхода към въпроса. Обама наруши това статукво, когато Съединените щати не наложиха вето на Резолюция 2334 на ООН, в която се посочва, че дейността на Израел за уреждане на спорове представлява грубо нарушение на международното право и няма юридическа валидност

Като се има предвид всичко това, наистина е исторически момент за Израел и света, в който администрацията на Тръмп избра да застане толкова силно с Израел и присъщото им право на родина.

След като САЩ сега се изказаха публично за законността на населените места, защо останалият свят заема противоположната позиция толкова години?

През годините са приети множество резолюции на Организацията на обединените нации, много от които осъждат Израел и заявяват, че дейността по заселване е незаконна. За да обясня, искам да дам кратък преглед на Резолюция 242 (която е най-често цитираната) и Четвъртата Женевска конвенция, член 49.

Резолюция 242 на ООН, 22 ноември 1967 г.

Тази резолюция изисква две неща:

• Изтегляне на израелските въоръжени сили от територии, окупирани в неотдавнашния конфликт (Шестдневна война)

• Прекратяване на всички претенции или състояния на война и зачитане и признаване на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на всяка държава в района и правото им да живеят в мир в сигурни и признати граници, свободни от заплахи или насилствени действия. "

След 1967 г. Израел се оттегля от по-голямата част от територията, която е освободила в Шестдневната война, включително Синайския полуостров и Ивицата Газа. Тъй като никоя друга държава няма суверенитет над Юдея и Самария (Йордания го твърди, но отстъпи пред претенциите си през 1988 г.), втората част от Резолюция 242 не може да се приложи за Израел.

Четвърта Женевска конвенция, член 49, 1949 г.

Години наред международната общност счете, че израелските селища нарушават член 49 от Четвъртата Женевска конвенция, който гласи: „Окупиращата власт не трябва да депортира или прехвърля части от собственото си гражданско население на територията, която окупира“. Израел твърди, че не нарушава член 49, тъй като според него израелските граждани не са били нито депортирани, нито прехвърлени на териториите и не може да се счита, че са станали „окупирана територия“, тъй като не е имало международно призната правен суверен преди това.

Международни реакции

Светът бързо отхвърли шокиращото съобщение от администрацията на Тръмп. Не е изненадващо, че палестинската власт незабавно свика спешно заседание на кабинета, за да обсъди стратегия за противодействие на декларацията на САЩ. Лидерът на кабинета на ПА Мохамед Штайе каза, че неговото правителство също ще призове Международния наказателен съд незабавно да започне разследване за населените места (както поиска ПА преди време).

ЕС също изясни позицията си, като заяви, че „всяка дейност по уреждане на спорове е незаконна съгласно международното право и ерозира жизнеспособността на решението на две държави и перспективите за траен мир, потвърдено с Резолюция 2334 на Съвета за сигурност на ООН“. Франция се присъедини към ЕС, като потвърди позицията си, че споразуменията са незаконни съгласно международното право. Турция заяви, че становището на САЩ за израелските селища няма валидност, а Египет и Йордания (съюзници на Израел) бързаха да критикуват промяната на политиката на САЩ по отношение на Юдея и Самария.

От обикновен прочит на различните резолюции, внесени срещу Израел през годините, и Четвъртата Женевска конвенция, е лесно да се заключи, че населените места на Израел никога не са били незаконни.

Но кой казва, че Организацията на обединените нации, Европейският съюз или друг международен орган са авторитетът, когато става въпрос за валидността на еврейските общности в Юдея и Самария?

Като християнски ционисти, ние сме изключително благодарни на президента Тръмп и американската администрация, че признаха суверенитета на Израел в Йерусалим и Голанските възвишения, и за тази историческа декларация за законността на селищата на Израел.

Нека си спомним обаче, че в крайна сметка Бог сключи завет с Авраам, който никога няма да стане нищожен и само това обещание е достатъчно, за да направи всеки квадратен сантиметър от Израелската земя законен за нас.

Божиите обещания ще пребъдват завинаги.

 Шабат Шалом



Тагове:   библия,   Израел,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 67499
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930