Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2019 22:23 - Змии и скорпиони
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 348 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.10.2019 22:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageИма места, където опасността от змии е постоянна реалност. Хората полагат постоянни усилия да защитят децата си от подобни опасности. Дават им ценни инструкции, за да избегнат евентуални срещи с такива същества. Понякога срещата с пепелянка или скорпион може да се използва като възможност да се научат и предупредят децата.

Когато човек е оборудван и готов, тогава подобни неща със сигурност са по-малко заплашителни. Обаче понякога, колкото и предпазлив да е човек, на пътя може да срещне змия. Причината да пишем за тези неща е, че библейски погледнато, физическият свят ни помага да разберем духовния и духовното разбиране може да ни научи как работи физическият свят.

Исус използва тази практика доста често, кото поучавал с притчи. Ако разберем как физическите процеси функционират, библейските метафори могат да дадат допълнителен поглед върху духовното разбиране.

Доста често змиите не са рисувани в най-положителната светлина в писанията. Битие 3:1-5 „А змията беше най-хитра от всички полски зверове, които Господ Бог беше създал. И тя рече на жената: истина ли каза Бог да не ядете от всяко дърво в градината? Жената рече на змията: от плода на градинските дървета можем да ядем; но от плода на дървото, което е всред градината, Бог каза: да не ядете от него, нито да се допрете до него, за да не умрете. А змията рече на жената: никак няма да умрете; но знае Бог, че в деня, когато ядете от него, ще ви се отворят очите и ще бъдете, като Бога, да познавате доброто и злото.” Змията е била използвана да инжектира неверни повеления, противоречащи на Словото. Яхве даде на човека инструкции, които човек трябва да следва. На иврит думата „инструкция“ просто означава - Тора. В този случай ние ясно виждаме, че змията взема инструкциите на Яхве и ги изкривява и покварява в опасна форма, инжектирайки ги в тленните умове на човека. По-късно научаваме, че последствията от подобни лъжливи инструкции е смъртта.

Имайки това предвид и докато продължаваме да разкриваме духовната природа и характеристики на змията, да се опитаме да разгледаме това, което знаем и разбираме за змиите, в материален, физически аспект. Битие 49:17 „Дан ще бъде змия на пътя, ехидна на пътеката, която хапе петите на коня, тъй че ездачът му пада назад.“ Змията е „на пътя”. Безброй пъти в Словото четем, че Яхве има път, който трябва да следваме. Пътят е Божието Слово, Неговите инструкции или по-точно на иврит, Неговата Тора. В този случай Дан се споменава като змия, която ухапва по пътя. Нека го имаме предвид това. Или в Псалм 58:3-4 „Още от рождението си нечестивите се отстраняват; заблуждават, говорейки лъжи, щом се родят. Ядът им е като змийска отрова; приличат на глухия аспид, който затиква ушите си.“ Нечестивите говорят лъжа, която е като отровата на змия. Нека го имаме предвид и това. Или в Псалм 140:3 „Изострюват езика си като на змия; аспидова отрова има под устните им.“ Езиците на нечистивите изговарят думи и лъжи, които са като отрова на змия или изкушението от Сатана на Исус в пустинята.

Нека се придържаме към това правило - физическото помага за изучаването на духовното, а духовното учи за физическото. Лука 10:19 „Ето, давам ви власт да настъпвате на змии, и на скорпии, и власт над цялата сила на врага; и нищо няма да ви повреди.“ Казва ни се, че имаме властта над врага, символично споменавайки змии и скорпиони. Единствената сила, отбелязана в предишните стихове за змиите, е силата на отровата, която действа в резултат на ухапване от тях; същата отрова, която метафорично е свързана с говоренето на лъжи или измамване. Защо имаме власт над змии и скорпиони? И двата животински вида имат отрова и  могат да впръскват отрова в нас, а отровата представлява невярна инструкция, лъжлив начин, измама от истината.

Но тези, които са в истината са имунизирани срещу такава отрова, срещу такива лъжливи инструкции, защото живеят в Словото Божие. Ние трябва да живеем в истината. Ние не трябва да си позволяваме да бъдем измамени. Врагът идва да открадне, убие и унищожи истината, това е силата на врага. Това е единственото оръжие, което врагът притежава, и това оръжие е да заблуди с лъжливи инструкции, да накара някой да се откаже от истинските инструкции, Тората, Словото Божие.

И наистина това е мощно оръжие. Това е отрова. Това е невярна инструкция. Нека го запомним. В Откровение 9:2-5 „И тя отвори бездънната пропаст; и дим се издигна от пропастта като дим от голяма пещ; и слънцето и въздуха потъмняха от дима на пропастта. И от дима излязоха скакалци по земята; и даде им се сила, както е силата, що имат земните скорпии. Но им се заръча да не повредят тревата по земята, нито някое зеленище, нито някое дърво, а само такива човеци, които нямат Божия печат на челата си. И позволи им се, не да убиват тия, но да ги мъчат пет месеца; и мъката беше като мъка от скорпия, когато ужили човека.“ Скакалците са като скорпиони и ще ужилват. Обаче, точно както Лука описва, тези скорпиони нямат власт над онези, които имат Божия печат на челата си. Този печат е вярата, която имаме в Словото, в Неговото Слово и във ВСИЧКО, което се съдържа в него, че е истина и все още е истина и това, което вярваме като истина, ще окаже влияние на нашите действия. Всичко това е изградено върху концепцията за Ш"мa от Второзаконие 6, а именно това, което сме написали на челото си - инструкциите на Бог. И това означава, че ги чуваме и разбираме, ние сме Ш"мa. Повеленията, когато са написани в сърцата ни, означава, че искаме да ги изпълняваме, което означава, че са написани и на ръцете ни, защото ние правим нещата с ръцете си. Стих 19 обръща внимание на опашките на скорпионите. Защо? Защото там се намира отровата (лъжата и измамата), която инжектира лъжлива инструкция, вследствие на което изопачава Тората на Яхве. Това е вредно и разрушително, и е същото като в Еденската градина в Битие. Такава отрова, такива лъжливи повеления, причиняват вреда, в крайна сметка водят до смърт. Откровение 9:19 „Защото силата на конете бе в устата им и в опашките им; понеже опашките им приличаха на змии и имаха глави, и с тях повреждаха.“ Забележете как се приравняват устата с опашките.

Това не е изчерпателен списък, определящ духовните характеристики на змиите и скорпионите, но би трябвало поне да осигури основна рамка. За да обобщим, ето какво библейско знаем за змиите и скорпионите:

1) Те вземат истинските заповеди/повеления, Тора, и инжектират лъжливи заповеди в тялото ни. 2) Лъжливите заповеди метафорично се наричат ​​отрова, и се инжектират от змията при ухапване или от опашката на скорпиона.

3) Неверните заповеди, отровата или повеленията, противоречащи на Тората на Яхве, причиняват смърт и унищожаване на тялото.

Ето още примери с библейска метафорична употреба на змии и скорпиони. Един от най-интересните случаи, е с Исус в Матей 23. Първо, Исус споменава, че книжниците и фарисеите обучават добре, когато четат Мойсей, и че ние трябва да съблюдаваме и да правим това, което ни четат, всичко което Моисей написа като Божие Слово. Въпреки това, фарисеите и книжниците имали лоша практика да добавят към Словото Божие своите традиции, така те инжектирали допълнителни инструкции, като направили невалидно това, което Мойсей писал. Друг пример е принуждаването на хората да мият ръцете си, преди да ядат. Това виждаме в глава 7 на Марк. Това е добра практика, но не е заповед в Божието Слово. Фарисеите добавяли собствените си лъжливи инструкции. И как ги нарича Исус? Матей 23:28 „Също така и вие от вън се виждате на човеците праведни, но отвътре сте пълни с лицемерие и беззаконие.“ Стих 33 „Змии! рожби ехиднини! как ще избегнете от осъждането в пъкъла?“ Те били наречени змии, за това, че са прибавяли и отнемали от Божиите заповеди, нещо, абсолютно забранено според Второзаконие 4:2 и 12:32. Поради това те били наречени беззаконни. Наричани са змии.

Сега да си припомним, че физическото учи духовното, а духовното учи физическото. Да разгледаме физическия процес на ухапване от змия или скорпион. Такава отрова съдържа протеини. Протеините са поредица от аминокиселини. Те се определят от последователността на гени, които са кодирани в генетичния код. ДНК са инструкциите или генетичният код, които са необходими за изграждането на тялото ни и за поддържането на доброто ни здраве. ДНК, като сбор от инструкции, е подобно на еврейското разбиране за Тората на Яхве. Яхве използва Своето Слово, за да изгради Своето Тяло чрез Исус, Който е Словото, станало плът. Когато слушаме и следваме Исус/Йешуа, следваме добрите инструкции, които са дошли от Отца, Тората Божия. Врагът обаче има свои инструкции. Накратко, ДНК на змия или скорпион създава протеини или парчета лоша информация, които се инжектират в злощастната жертва. Тази „лоша информация“ причинява всевъзможни проблеми в тялото. Тези протеини са токсични и чужди за организма. Те причиняват всякакви негативни последици, от неврологични проблеми, водещи до объркване и парализа, или разпадане на организма, или до сериозни вътрешни кръвоизливи, водещи до загуба на кръв. В духовната сфера лошите инструкции водят до объркване в Тялото. Лошата инструкция разпада Тялото, тъй като някои части трябва да бъдат отрязани. И както знаем животът е в кръвта, а Словото нарича Тора живот. Когато лъжливите инструкции заместват Тората, човек губи живот или губи кръв. И във физическата и духовната сфера, змиите и скорпионите инжектират материал, получен от чужда ДНК, с други думи, лъжливи инструкции, като по този начин покваряват Тората или добрите заповеди, съдържащи се в злополучния приемник на отровата. Изводът от това е ясен - никога да не позволяваме да влязат в нас неверни инструкции. Фалшивите повеления са единственото оръжие на противника, единственият инструмент, с какъвто разполага. Това е единственият начин той да краде, убива и унищожава.

Връщайки се в градината, на змията беше казано, че от този момент нататък, като част от проклятието ѝ ще е да яде пръст: Битие 3:14 „по корема си ще се влачиш, и пръст ще ядеш през всичките дни на живота си.“ На пръв поглед това не изглежда много важно за случайния читател. Но в същата глава има още едно споменаване на пръст, което се отнася до проклятията, наложени върху човека: Битие 3:19 „С пот на лицето си ще ядеш хляб, докато се върнеш в земята, защото от нея си взет; понеже си пръст и в пръстта ще се върнеш.“ Така змията ще влачи корема си по пръстта, или от глад, или от апетит, и по този начин ще яде пръст. Докато човекът, поради нарушаването на Божия закон, получава проклятието на смъртта, връщайки се в пръстта. Така в простото обяснение, което ни дава нашия Създател, е че противникът - змията е гладна и се храни от нашата смърт, която в крайна сметка е пръст. Змията се храни от смърт и унищожение, затова обича да краде, убива и унищожава, произвеждайки смърт, като ни изпраща в пръстта, което е храна за нея. Змията прави това чрез инжектиране на отрова - фалшиви повеления, извеждайки ни от живота, Словото Божие, и въвеждайки ни в смъртта, която е греха.

Това е още по-голяма причина да останем в Божието Слово, Тората, като единствения чист Закон. Остани в Ш"мa, в печата Божий.

Надяваме се, че това учение те е благословило и не забравяй да продължиш да проверяваш всичко.

Шалом



Тагове:   библия,   човечество,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 66978
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031