Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2019 20:00 - Тората и неподходящите сексуални връзки
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 362 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Може би една от най-противоречивите заповеди в Тората е заповедта срещу хомосексуално поведение:

Левит 18:22 С мъжко да не легнеш като с женско; това е гнусота.

Точно както другите заповеди в Тората, регулиращи сексуалното поведение, като закони срещу прелюбодеяние и кръвосмешение, тази заповед, забраняваща хомосексуалното поведение, е доста ясна. Въпреки това, напоследък либералните християни се опитват да намерят начини да подкопаят авторитета на Тората в това отношение.

Типичен отговор е, че тази заповед е премахната в светлината на Новия Завет, чрез Възкресението. Исус е много ясен в Матей 5:17-20, че Той не е отменял Тората, но напротив, потвърдил е постоянния й авторитет в живота на Неговите последователи. Хомосексуалното поведение е специално осъдено и в новозаветни текстове, като Римляни 1:27 „Така и мъжете, като оставиха естественото употребление на женския пол, разжегоха се в страстта си един към друг, струвайки безобразие мъже с мъже, и приемаха в себе си заслуженото въздаяние на своето нечестие. „, 1 Коринтяни 6:9 „Или не знаете, че неправедните няма да наследят Божието царство? Недейте се лъга. Нито блудниците, нито идолопоклонниците, ….. нито мъжеложниците“.

Забелязвайки слабостта на своята позиция, някои либерални християни се опитват да вземат друга посока. Казват например, че законите срещу хомосексуалното поведение са уникални закони за чистотата дадено само на Израел и не са предназначени да бъдат морално обвързващо за всички вярващи, за всички времена.

Този аргумент обаче също не е валиден и е лесно да се разбере защо. Първо, както вече установихме, Исус потвърдил властта на всяка заповед на Тората, в Матей 5:17-20. По-късно той казал на Своите ученици, в Матей 28:19-20, да правят ученици от „всички народи“ и да ги учат да пазят „всичко“, което Той им е заповядал.

Очевидно е, че това води до обучаване на не-евреи на всичките закони на Тора, които Исус ясно е потвърдил, включително закона срещу хомосексуалното поведение.

Но още в текста на Левит 18 е ясно, че този закон не е предназначен само за Израел.

След като Бог дава списъка на забранените сексуални отношения, включително хомосексуалността, той казва следното в Левит 18:24-26 „Не се осквернявайте ни с едно от тия неща, защото с всички тия се оскверниха народите, които Аз изпъждам отпред вас. Оскверни се и земята; за това въздавам върху нея беззаконието й, и земята избълва жителите си. Вие, прочее, пазете повеленията Ми и съдбите Ми, и не правете ни една от тия гнусоти, ни туземец, ни заселен между вас пришелец“.

Бог предупреждава Израел да не извършва тези сексуални грехове, или иначе ще бъдат съдени точно както народите са били съдени за същите сексуални грехове. Това означава, че тези заповеди имат по-широк обхват, иначе защо Бог би съдил не-израилтяните за престъпването им? Това нямаше да има смисъл, ако тези закони са били предназначени само за Израел!

Израел трябва да бъде царство на свещеници, да предават Божието учение на народите и да спомагат за връщането им в праведност спрямо Израилевия Бог. Всъщност пасажът казва, че тези закони се прилагат както към местните, така и към чужденеца. Всеки, който е започнал връзка с Израилевия Бог се очаквало да спазва законите Му.

Ясно е, че невярващият свят ще прави това, което си иска да прави този невярващ свят.

Но всеки, който следва Бога на Израил, трябва да се подчинява на заповедите Му, включително и на заповедта срещу хомосексуалното поведение. Това не означава, че трябва да сме нелюбезни към хората, ангажирани в този начин на живот - не дай Боже!

Но ние не можем да компрометираме Божиите стандарти. Истината си е истина.

Бог изисква да бъдем святи в нашето поведение, включително и в нашите сексуални взаимоотношения, които според Библията, трябва да се ползват само в рамките на брачния договор на Обещанието. А бракът по дефиниция е хетеросексуален съюз.

Шалом, и нека ГОСПОД да те благослови, като ходиш в цялото Божие Слово



Тагове:   библия,   човечество,


Гласувай:
3



1. dany88 - Сякаш много трудно бих била любезна ...
28.07.2019 22:47
Сякаш много трудно бих била любезна с хомосексуалист, ако се наложи да разговарям с него. Сигурно не ще мога да прикрия неприязънта си към него. Даже си мисля, че точно тази любезност, наричана още толерантност, е довела израза: "Бог обича те такъв, какъвто си." - стих от една песен.
цитирай
2. val19 - мдаа
28.07.2019 22:50
май че е така
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 67457
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930