Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2019 15:45 - Продължение на благословията на Балаам
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 241 Коментари: 0 Гласове:
1



Историята в Числа, за Балак, който наема Балаам, за да прокълне Израел завършва с история за много израилтяни, които извършват идолопоклонство и блудство с дъщерите на Моав и Мадиам, а след това и Финеас, прекъснал мора между народа, като убил една от тези двойки, които се занимавали с езическо сексуално поклонение.

Каква е тайната на това, защо Бог е одобрил действията, предприети от Финеас.

Числа 31:16 - Ето, те, по съвета на Балаама, накараха израилтяните да беззаконствуват против Господа в делото на Фегора, тъй че язвата се яви всред Господното общество.

След като Балаам не е могъл да прокълне самия Израел, той съветва Моавците да изпратят жените си да съблазнят израилтяните в блудство и идолопоклонство, за да може Израел да прокълне сам себе си!

След това четем, че Моисей и останалите водачи седели на входа шатрата на събранието, и плачели за всичко, което се случвало. Тогава, точно пред всички, един израелтянин извършва езическо поклонение с блудство с мадиамската жена! В този момент, Финеас действа:

Числа 25:7-8 - а Финеас, син на Елеазара син на свещеника Аарона, като видя стана изсред обществото, взе копие в ръката си, и влезе подир израилтянина в спалнята та прободе и двамата - израилтянина и жената в корема й. Така язвата престана от израилтяните. 

Така Финеас убил мъжа и жената, които се занимавали с това идолопоклонство, и това спряло Божият гняв върху хората. Впоследствие виждаме, че Бог дори награждава Финеас за това! На Финеес е даден завет на мир и вечен завет за свещеничество в поколението му.

И как така? Защо Бог е щастлив за това, което Финеес е направил? В края на краищата Финеас е действал напълно извън рамката, която самият Бог е установил, как да се стигне до осъждане и изпълнение на смъртно наказание?

Да не забравяме, че Тората заповядва да има съдии, които да се произнасят по тези дела, и след това ще бъде присъдата. В Библията смъртното наказание не се приема лековато.

Въпреки това, Финеас напълно заобикаля правния процес според Тора! Без консултация със

съдии, Финеас бързо изпълнява смъртното наказание. Той сам действа като съдия, съдебен състав,

и палач. Защо Бог почита този акт? Какво става с правния протокол, който Бог е установил?

Нека установим някои факти, които биха могли да хвърлят светлина върху тази ситуация:

1. Мадиамската жена била доведена в шатъра за срещи, за да се включи в езическото богослужение и блудство. Откъде знаем това? Защото Числа 25 6 казва, че това се е случило пред очите на Мойсей и израилтяните, които плачели на входа на шатъра за срещане.

2. Освен това в текста се казва, че Финеас е влязъл в „залата“, в която ги е убил. Други преводи казват „палатка“; някои дори казват „вътрешна стая“. И в двата случая много учени предлагат това, че двойката действително е влязла в свещените части на Скинията, за да извърши това езическо действие на оплождане!

3. Според Тората, само свещениците са били допускани да се доближат до свещените места. И наистина, специално им е заповядано да умъртвят всички не-свещеници, които се приближават (Числа 3:10).

Ето какво можем да заключим от това. Във всички останали случаи на смъртно наказание съдиите трябвало да преценят дали трябва да се отнеме живот. Но вътре в Скинията свещениците са съдиите. По този начин осъждането е насочено в техните ръце, защото те са единствените, които имат юрисдикция там. И както се казва в текста, Финеас е син на Елеазар, син на Аарон. Свещеник. Така че, по същия начин както Надав и Абиху, тази двойка е била посрещната с бързата Божия ярост. Божият инструмент за преценка, в този случай, бил Финеас.

Шабат Шалом и нека Господ те благослови, да ходиш в цялото Божие Слово



Тагове:   библия,   Израел,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 67515
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930