Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2019 11:17 - Десятъка на Левитите
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 205 Коментари: 0 Гласове:
1



 "Защото десетъците, които израилтяните принасят за възвишаем принос Господу, давам в наследство на левитите; за това рекох за тях: Те да нямат наследство между израилтяните. " (Числа 18:24)

Левитското племе е отделено като специално племе в Израел, посветено на служба на Господ в Храма, от името на народа на Израел и следователно е възпрепятствано да притежава земя или да получава собствена племенна територия.

Господ ясно показва, че десятъкът замества всяка финансова полза, която ще получи левитът от притежаването на земя. Системата на десятъка гарантира, че левитите никога няма да участват в бизнес или селскостопанска дейност, но ще могат да се посветят на поклонение и служба на Господ.

В края на Книгата на Битие, преди смъртта си, Яков благославя децата си, напомняйки им за събитията в миналото им и пророчествайки им за тяхното бъдеще. Неговото благословение за Леви и Симеон отразява недоволството му от тяхното необмислено поведение, след като сестра им Дина е била изнасилена от народа на Сихем. “Ще ги разделя в Яков и ще ги разпространя в Израил.” И наистина, тези думи са пророчески. Симеон е бил почти погълнат от племето на Юда и изчезва като отделно племе. Леви, от друга страна, е бил издигнат до специално ниво на святост и се разпространил по цялата земя, без да се ограничава до собствена територия.

Леви, който започнал своето племенно съществуване с необмислено и насилствено действие, е бил избран да води живот в абсолютен мир и спокойствие, служейки в храма на Бог. Когато не служели в храма, левитите учели народа на Израил, като се разпростирали по цялата земя. Моисей и Аарон произхождали от Левиевото племе и служели на Израилевия народ в пустинята. И все пак, Моисей започнал кариерата си, убивайки египтянин, който е нанесъл зло на израелтяните.

Може би имало нещо в темперамента на Леви, което се нуждаело от сдържаща ръка, който темперамент носел огромен потенциал за добро, за смирение и служене, но трябвало да бъде насочен в правилната посока. Може би именно тези индивиди с най-голяма страст, са и с най-голямо усърдие за правилното подреждане на нещата, имат най-голяма способност да вършат добро, и да служат на Господ с най-голям плам. Но често едни и същи хора, които се нуждаят от ограничителната ръка на мъдростта, могат да отдадат живота си в служене, дела за Господ и за Неговите хора.

Шабат Шалом




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 67492
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930