Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06 20:40 - Дори и най-малката йота или точка няма да преминат от Тората, докато всичко не бъде завършено
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 90 Коментари: 1 Гласове:
2 В кой момент това се случва? Кога ще се постигне всичко?

Всяка йота и точка са важни

Йешуа учи, че не е дошъл да премахне Тората. Той каза: “ Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от Тора няма да премине, докато всичко не се сбъдне. ” (Матей 5:18).

Най-малката еврейска буква, буквата yod (י) е само с размерът на апостроф. „Точките“ вероятно се отнася до малките щрихи от една буква, които различават еднакво изглеждащи букви един от друг. Думите на Йешуа се позовават на внимателната писарска традиция на юдаизма. Традицията на писарите смята целия свитък от Тора невалиден, ако има дори една невалидна буква.

Според една стара еврейска история, цар Соломон се опитал да промени Тората, като редактирал текста на Второзаконие. Той изтрил една буква йод от свитъка, за да промени значението на една дума. Променяйки този единствен запис, Соломон отменил забраната за многоженството.

По това време малкият йод от думата йарбех (ירבה) се изкачил на високо и се прострял пред Светия, благословен да бъде Той, и казал: “Учителю на Вселената! Не казахте ли, че никаква буква не трябва да бъде премахнато от Тората? Ето, сега Соломон стана и ме премахна. Кой знае? Днес той е премахнал една буква, утре ще унищожи друга, докато цялата Тора бъде премахната! Светият, благословен да бъде Той, отговорил: Соломон и хиляда като него ще премине, но най-малката точица няма да бъде изтрита.

Йешуа казал на Своите ученици, че дори най-малката йота или точка няма да „преминат от Тората, докато всичко не се изпълни” (Матей 5:18). В кой момент това се случва? Кога ще се случи всичко?

Хората понякога се опитват да обърнат учението на Йешуа срещу постоянната власт на Тората. Някои казват, че думите „докато всичко се осъществи”, показват идващия край на Тората. Те учат, че Тората е издържала „докато” Йешуа е извършил всички неща чрез Своята смърт на кръста. Други обясняват така, че валидността на Тората е, „докато” Йешуа не извърши всички неща чрез Неговото съвършено подчинение. Други предполагат, че Тората остава “до” разрушаването на Храма. Всяка интерпретация създава дим и огледала, за да промени ясния смисъл.

Фразата „докато всичко се изпълни” стои паралелно с фразата „докато небето и земята не преминат.” С други думи, валидността, авторитетът и неизменното откровение на Тората ще продължат, докато този свят не бъде погълнат от новото небе и новата земя на Новия Свят, който ще дойде - онзи ден, когато всичко ще бъде изпълнено.Гласувай:
2
0


Вълнообразно


1. dany88 - Амин!
16.06 20:56
Амин!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 11697
Постинги: 80
Коментари: 42
Гласове: 48
Архив
Календар
«  Октомври, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031