Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2019 20:40 - Дори и най-малката йота или точка няма да преминат от Тората, докато всичко не бъде завършено
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 400 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В кой момент това се случва? Кога ще се постигне всичко?

Всяка йота и точка са важни

Йешуа учи, че не е дошъл да премахне Тората. Той каза: “ Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от Тора няма да премине, докато всичко не се сбъдне. ” (Матей 5:18).

Най-малката еврейска буква, буквата yod (י) е само с размерът на апостроф. „Точките“ вероятно се отнася до малките щрихи от една буква, които различават еднакво изглеждащи букви един от друг. Думите на Йешуа се позовават на внимателната писарска традиция на юдаизма. Традицията на писарите смята целия свитък от Тора невалиден, ако има дори една невалидна буква.

Според една стара еврейска история, цар Соломон се опитал да промени Тората, като редактирал текста на Второзаконие. Той изтрил една буква йод от свитъка, за да промени значението на една дума. Променяйки този единствен запис, Соломон отменил забраната за многоженството.

По това време малкият йод от думата йарбех (ירבה) се изкачил на високо и се прострял пред Светия, благословен да бъде Той, и казал: “Учителю на Вселената! Не казахте ли, че никаква буква не трябва да бъде премахнато от Тората? Ето, сега Соломон стана и ме премахна. Кой знае? Днес той е премахнал една буква, утре ще унищожи друга, докато цялата Тора бъде премахната! Светият, благословен да бъде Той, отговорил: Соломон и хиляда като него ще премине, но най-малката точица няма да бъде изтрита.

Йешуа казал на Своите ученици, че дори най-малката йота или точка няма да „преминат от Тората, докато всичко не се изпълни” (Матей 5:18). В кой момент това се случва? Кога ще се случи всичко?

Хората понякога се опитват да обърнат учението на Йешуа срещу постоянната власт на Тората. Някои казват, че думите „докато всичко се осъществи”, показват идващия край на Тората. Те учат, че Тората е издържала „докато” Йешуа е извършил всички неща чрез Своята смърт на кръста. Други обясняват така, че валидността на Тората е, „докато” Йешуа не извърши всички неща чрез Неговото съвършено подчинение. Други предполагат, че Тората остава “до” разрушаването на Храма. Всяка интерпретация създава дим и огледала, за да промени ясния смисъл.

Фразата „докато всичко се изпълни” стои паралелно с фразата „докато небето и земята не преминат.” С други думи, валидността, авторитетът и неизменното откровение на Тората ще продължат, докато този свят не бъде погълнат от новото небе и новата земя на Новия Свят, който ще дойде - онзи ден, когато всичко ще бъде изпълнено.



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. dany88 - Амин!
16.06.2019 20:56
Амин!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 66977
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031