Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2019 13:33 - Освободете своя дълг
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 334 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Левит 25 дава указания за прощаване на дълга в Шемита, Съботната година.

Много вярващи, които започват да разбират корените на своята вяра и имат нова оценка за Тората, се чудят за този аспект на Божието Слово. Какво означава Шемита за вярващите днес и как може да се прилага към нас? Шемита е седмата година в селскостопански цикъл от седем години по библейския календар. Бог казал на израилтяните, че им е позволено да работят на техните ниви в продължение на шест години, но в седмата година те трябва да позволят на земята да почива. Освен това те не само оставяли земята да почива, но и те трябвало да освободят целия дълг, който им дължали техните братя израилтяни. Всъщност терминът Шемита на иврит буквално означава „освобождаване“.

Какво може да означава това днес за нас? Например, много вярващи по целия свят се чудят дали е погрешно да работят на тяхната ферма или градините си по време на Шемита годината. Това не е според заповедта. Левит 25:2 „Говори на израилтяните, като им кажеш: когато влезете в земята, която Аз ви давам, тогава земята да пази една събота за Господа“. Според Писанието, заповедта да се остави земята на Шемита се отнася специално за земята на Израел - „земята, която ти давам“. Само тази земя е заповядана да почива, а не земята на Америка или Мексико или Европа. Така буквалният аспект на заповедта не се прилага към нас в момента. Очевидно това не означава, че тази част от Божието Слово няма стойност за нас като вярващи днес. Агрономически казано, добре е да оставим земята да почива. Това е практика, която се следва днес, не непременно на всеки седем години, но може би би било добре, ако беше така. Също така, Божиите заповеди не са просто произволни религиозни правила, а предназначени да ни научат на духовни принципи. Например, един аспект на Шемита, както виждаме във Второзаконие, е освобождаване от дълг: „В края на всяка седма година да правиш опрощаване. И ето правилото за опрощаването: всеки заемодавец да опрости заема, който е дал на ближния си; да го не изисква от ближния си или от брата си; защото се провъзгласява опрощаване заради Господа. От чужденеца можеш да го изискваш; но каквото твое има у брата ти, ръката ти да го оставя.“  (Второзаконие 15:1-3).

Йешуа сравни дълга с непростителността. Например, когато Петър попита колко пъти човек трябва да прости на своя брат, който е съгрешил срещу него, Йешуа каза „седемдесет и седем пъти“, което е всъщност неограничен брой пъти. След това продължава да разказва притча за слуга, чийто господар го е освободил от големия дълг, който дължи. Но тогава същият този служител отказал да освободи другаря си от дълг към него. Притчата имала за цел да разкрие лицемерието на онези, които отказват да прощават на другите, въпреки факта, че Бог им е простил, и Йешуа прави това ясно след приключването на притчата. Матей 18:32-35 „Тогава господарят му го повика и му каза: нечестиви слуго, аз ти простих целия оня дълг понеже ми се примоли. Не трябваше ли и ти да се смилиш за съслужителя си, както и аз се смилих за тебе? И господарят му се разгневи и го предаде на мъчителите да го изтезават докле изплати целия дълг. Така и Моят небесен Отец ще постъпи с вас, ако не простите от сърце всеки на брата си. „

Някои упорстват в непрощаването към онези, които са ги наранили. Така правят себе си поробени на техните собствени оплаквания. По ирония на съдбата, защото отказваме да прощаваме, ставаме роби на собствената си горчивина. Шемита ни напомня, че трябва да освободим дълга на нашия брат - трябва да му простим. Трябва да се освободим от своите обиди. Освободи се.

Шабат шалом




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. krumbelosvet - Да простиш,
25.05.2019 14:56
може ако преди това РАЗБЕРЕШ причината за греха. Така можеш да се предпазваш от същия грях, което е като да ти прости Господ. Безсмислица е да се прощава ПРОДЪЛЖАВАЩ грях...
цитирай
2. val19 - прав си, но
25.05.2019 15:38
ние хората винаги си измисляме оправдания. и постоянно намираме причини ние да сме невинни, а другите да са виновни. затова, може би, най-добре е да изпълняваме точно какво Господ заповядва, а не да слушаме разни вътрешни гласове. защото Бог не е с този глас, Той си изпълнява което е обещал. защо, например Израел е бил 70 години във Вавилонско изгнаничество. защото това е броя на непразнувани Шемита на земята, ето го в Левит 26 – „Тогава земята ще се радва на съботите си през всичкото време докато е пуста, и докато вие сте в земята на неприятелите си; тогава ще се успокои земята и ще се радва на съботите си. През всичкото време, когато е запустяла, ще си почива, защото не си е почивала в дължимите от вас съботи, когато вие живеехте в нея.“ те вероятно са намирали хиляди оправдания - о ние сми бедни, децата гладуват, как ще изоставим всичко. но Бог го е направил, както е обещал. така и с прощаването.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 66729
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031