Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2019 10:48 - Йешуа и десетте прокажени
Автор: val19 Категория: Други   
Прочетен: 230 Коментари: 0 Гласове:
2



Извън едно село на границата между Галилея и Самария, имало един лагер на прокажени на късо разстояние от пътя. Там прокажените се разположили за да могат да търсят милостиня, без да оскверняват някого според Левитския закон. Слуха за приближаването на Учителя го предшествал и прокажените Го очаквали с надежда. Както всички останали в Галилея, десетте прокажени били чували за Йешуа. Те знаели как е изцелил други прокажени. Те го смятали за единствената им надежда за изцеление и очистване.

Когато Той приближил да влезе в селото, десетте прокажени „стояли на разстояние“ и Му извикали: „Иешуа, Учителю, помилвай ни!“ (Лука 17:13). Обгърнати с дрипи и бинтове, прокажените приличали на танцуващи мъртъвци, които викали и махали, за да привлекат вниманието на Учителя. Тората забранява прокажените да влизат в селата и населените места. Прокажените образували малки колонии извън градовете. Те живеели в самотни места, молели за храна и чакали да умрат. Намирали приятелство само в компанията на други прокажени.

Учителят ги погледнал със състрадание, но Той не се приближил към тях. Вместо това, Той им извикал: “Иди, покажи се на свещениците” (Лука 17:14), което означава, че Той вече ги е изцелил. Тората изисква свещеничеството да инспектира плътта на прокажения, за да се увери, че проказата е изчезнала, преди да постави прокажените да преминат през ритуалите за пречистване, необходими за отстраняване на ритуалното им осквернение. Йешуа казал на прокажените да отидат при свещениците, за да могат да потвърдят изцелението и да преведат прокажените през необходимитете жертвени и ритуални процедури. Това показва, че Йешуа не е съветвал срещу спазването на Тората. Вместо това авторитетът на Тората е напълно признат в Новия Завет.

Защо Йешуа останал на разстояние, когато в други случаи не се колебае да приеме ритуалното осквернение на прокажения? Той бил „по пътя към Йерусалим“ и искал да поддържа състояние на ритуална чистота за поклонението.

Инструкциите на Йешуа вероятно изненадали и разочаровали десетте прокажени. Проблемът бил, че прокажените още не били излекувани. Един поглед към собствената им плът потвърждавала, че проказата все още била върху тях. Да се ​​показват пред свещениците, докато телата им все още носят страданието, не можело да помогне, според тях. В предишните си изцелителни срещи Учителят бил докоснал прокажения, без да обръща внимание на ритуалното замърсяване, което Той би получил като резултат. Този път, подобно на Елисей в историята на Нееман: 

"Ето, аз си помислих: Той непременно ще излезе при мен и ще застане и ще призове името на Господа своя Бог, и ще махне ръката си над мястото и ще изцели прокажения“ (4 Царе 5:11), Той ги инструктирал да действат по вяра и да си вървят по пътя.

Въпреки разочарованието си, прокажените послушали Неговото слово и го изпълнили, както им казал. Докато вървели, за да намерят свещеник, проказата по чудесен начин се оттеглила от телата им.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: val19
Категория: Други
Прочетен: 67009
Постинги: 100
Коментари: 46
Гласове: 55
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031